Vizelet inkontinencia kezelése

A kezelést Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász specialista végzi

Dr. Sipos Attila szülész-nőgyógyász főorvos a női inkontinencia és a női nemi szervek süllyedéseinek helyreállításával foglalkozó specialistája várja pácienseinket a CFM Medical-ban. 

A Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság ( MAKUT ) nőgyógyász társelnökeként több németországi medencefenék központ rendszeres „látogatója”, aki munkája során az ott elsajátított (hüvelyi és laparoszkópos) műtéti eljárásokat  kínálja a magyarországi betegeknek is.
Bővebben az orvosunkról

A vizeletcsepegés nem betegség, hanem tünet

A hazánkban nagyjából 500 ezer embert érintő probléma hátterében különböző okok állhatnak, amelyek lehetnek szervi vagy időnként akár lelki eredetűek is. Sok érintett nem tudja pontosan, mi okozza panaszait, és gyakran szégyellik állapotukat, így "házi" megoldásokat keresnek a probléma elfedésére. Sokan még orvoshoz sem fordulnak, mivel úgy gondolják, hogy bizonyos életkor felett az inkontinencia mindenkinél előforduló, és "normális" dolog.

Ez a szám az életkor előrehaladtával sajnos növekszik, és az esetek súlyossága is nő. A vizeletcsepegés azonban nem betegség, hanem tünet, amely megfelelő kezeléssel akár  teljes mértékben gyógyítható is. 

Az inkontinencia megjelenésének
leggyakoribb formái

Stressz vagy terheléses inkontinencia
Urge vagy késztetéses, sürgősségi inkontinencia
Kevert inkontinencia (az előző kettő együttesen van jelen)

Stressz vagy terheléses inkontinencia

Az elégtelen húgycsőzárás az inkontinencia gyakori okai közé tartozik, ami a medencefenék izmainak gyengeségével függ össze. Amikor a hasűri nyomás nő – például köhögés, nevetés, tüsszentés vagy nehéz tárgyak emelésekor – a hólyag terhelése túl nagynak bizonyulhat, és a húgycső nem tudja megfelelően zárni magát, ami vizeletvesztést eredményez.

Az elhízás, többszörös hüvelyi szülés vagy öröklött kötőszöveti gyengeség hajlamosíthat erre a problémára. Emellett a tartós hormonhiány is szerepet játszhat, amikor a szövetek rugalmassága csökken a sejtek belső nyomása miatt.

A kezelés általában az előidéző tényezők kiküszöbölésére, a szöveti rugalmasság javítására és az izomerő növelésére irányul. Ez magában foglalhatja a kismedencei izmok erősítését, vagyis az intimtornát. Ha az ilyen konzervatív kezelések nem eredményesek, a szakorvos műtéti megoldást javasolhat, amihez az inkontinenciával foglalkozó szakértő a legmegfelelőbb eljárást és technikát ajánlja majd.

Késztetéses vagy sürgősségi (urge) inkontinencia

Ilyenkor a beteget gyakran arra ösztönzi az inger, hogy a megjelenésekor azonnal vizeljen.

A záróizom lehet ép, de mégis nehézségei lehetnek a vizelet tartásával, és előfordulhat, hogy nem tudja megfelelően visszatartani addig, amíg elér a WC-re. Gyakori, rövid időközönként jelentkező vizelési inger jellemzi, ami éjszakai felkelésekkel is jár. A hólyag már kis mértékű telítettségnél is jelzi a vizelés szükségességét. Az érintettek gyakran naponta 10-20 alkalommal járnak vizelni, és mindig figyelnek arra, hogy legyen közelükben egy WC. Ez az állapot jelentősen befolyásolja mindennapi életüket.

Ennek oka a hólyag falának és nyálkahártyájának fokozott érzékenysége és irritálhatósága.

Milyen megoldások vannak 
a vizelet inkontinencia kezelésére?

Vizeletinkontinencia kezelési lehetőségek között megkülönböztethetünk konzervatív és műtéti terápiát. A konzervatív terápia magában foglal minden olyan megközelítést, amely nem igényel sebészeti beavatkozást, például életmódbeli változtatásokat vagy gyógyszeres kezelést. A műtéti terápia pedig olyan eljárásokat jelent, mint például a szalagplasztikák, amelyek sebészeti beavatkozások révén hivatottak megoldást nyújtani a vizeletinkontinencia problémáira.

Hogyan lehet még enyhíteni 
a vizelettartási zavarokat?

Az optimális folyadékbeviteltől függően javasolt rendszeresen üríteni a hólyagot, általában minden második vagy harmadik óránként.
Tanuljuk meg és végezzük el rendszeresen a kismedencei torna gyakorlatokat.
Kerüljük az alkohol és koffein tartalmú, szénsavas italokat, amelyek irritálhatják a hólyagot.
Fogyasszunk naponta legalább 2 liter folyadékot, ami segít elkerülni a hólyag irritációját, amit a besűrűsödött vizelet okozhat.
Erős vizelési inger esetén kerüljük a futást, mert a rázkódás fokozhatja a hólyagra gyakorolt nyomást, ami elősegítheti a vizelet elcseppenését.
Kerüljük a nehezebb tárgyak emelését és az olyan fizikai tevékenységeket, amik nagyobb hasprést vagy erőteljes fizikai munkát igényelnek.
Rendszeresen végezzünk testmozgást.
Végezzünk testsúlycsökkentő edzéseket.
Kerüljük a hideg ülőfelületen való időtöltést.

Rendelőink

GOBUDA

Cím:
1034 Budapest, 
Bécsi út 154.
Nyitvatartás:

Hétfő: 13:00-20:00
Kedd: 13:00-20:00
Szerda: 13:00-20:00
Csütörtök: 13:00-20:00
Péntek: 13:00-20:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Pilisvörösvár

Cím:
2085 Pilisvörösvár, 
Árpád utca 21.
Nyitvatartás:

Hétfő: 16:00-20:00
Kedd: ZÁRVA
Szerda: ZÁRVA
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: 15:00-20:00
Szombat: 09:00-12:00
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Jászberény

Cím:
5100 Jászberény, 
Kossuth Lajos u. 5.
Nyitvatartás:

Hétfő: ZÁRVA
Kedd: ZÁRVA
Szerda: 14:00-18:00
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: ZÁRVA
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Biatorbágy

Cím:
2051 Biatorbágy,
Mester utca 2.
Nyitvatartás:

Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 15:00-20:00
Szerda: ZÁRVA
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: ZÁRVA
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Vizelet inkontinencia kezeléséhez keres szakembert?
Forduljon hozzánk bizalommal.

További hasznos tudnivalók a kezelésről

A várandósgondozás menete

A terhesség ideje alatt elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés mind az Ön, mind a születendő gyermeke állapotának szempontjából.

crossmenuchevron-right