Bakonyi Melinda - dietetikus szakértő

“Szemem előtt az a cél lebeg, hogy pácienseim számára átadjam azt az elméleti és gyakorlati tudást, amellyel céljaikat elérik és az útjuk során a fejlődést, majd a végeredményt siker élményként éljék meg.”
Bővebben az orvosunkról

Mivel foglalkozik a dietetika?

A dietetika az élelmiszerek és táplálékanyagok tudománya, valamint az ezeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásainak tanulmányozása. A dietetikusok olyan szakemberek, akik segítenek az embereknek kiegyensúlyozott és egészséges étrend kialakításában. A dietetika számos területet magában foglal, például az egészségmegőrzést, a betegségek megelőzését, a táplálkozási rendellenességek kezelését, a sportteljesítmény optimalizálását és más egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos tanácsadást.

Várandósság alatti 
táplálkozás

A várandósság önmagában is nagy változás a női szervezet számára, ilyenkor egyes anyagcsere folyamatok megváltoznak hormonális hatásra, ekkor kulcsfontosságú a helyes táplálkozás.

A fogantatás pillanatától kb. 3 éves korig az édesanya táplálkozása meghatározó lesz a gyermek jövőjét illetően ezért érdemes már a fogantatás előtti időszakban tudatosan figyelnie az étkezésére.
Az anyaméhben fejlődő magzatot az édesanyja táplálja, ezért különösen fontos a kiegyensúlyozott, optimális étrend a várandósság alatt.

Várandósság alatt, a terhesség különböző szakaszaiban más-más a tápanyagigény. Megváltozik a teste, a hormonháztartása, és ez befolyással van az étvágyára, hangulatára, közérzetére. Megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel csökkenthetők az anyai és magzati szövődmények. Ez kedvező hatással lehet a születendő gyermeke életminőségére is.

Érdemes már a várandósság tervezésekor dietetikushoz fordulni, hogy megfelelő súllyal, tápanyagellátottsággal készítse fel a testét a várandósságra. Már a várandósság elején mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia!

Időpontfoglalás

Táplálkozási tanácsadás családtervezőknek

A születendő gyermek egészsége, szellemi fejlődése szempontjából rendkívül fontos az édesanya és az édesapa egészségi állapota. Már a tervezés időszakában nagy jelentősége van annak, hogy Önök, leendő szülőként milyen életmódbeli szokásokkal rendelkeznek, hogyan táplálkoznak, hiszen ezek befolyásolják a születendő kisbaba egészséges jövőjét. A fogantatás pillanatától kb. 3 éves korig az édesanya táplálkozása meghatározó lesz a gyermek jövőjét illetően ezért érdemes már a fogantatás előtti időszakban tudatosan figyelnie az étkezésre.

Dietetikai szolgáltatásunk során felmérjük a pár egészségi állapotát, táplálkozási szokásaikat, egyéni szükségleteiket. A jövendőbeli szülők tanácsadás során képet kapnak egy olyan étrend kialakításához, amely az egészséges táplálkozás elemeit tartalmazza egyénre szabva, ezzel felkészítve a szervezetet a fogantatásra, és a jövőben a várandósságra.

A magzat fejlődése érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő tápláltsági állapottal induljon neki a fogantatásnak és majd a várandósságnak.

Női egészség

A mai modern társadalomban egyre nagyobb szerepet kap a tudatosan megtervezett, egészséges táplálkozás. Felvetődik a kérdés, hogy vajon az egyénnek megvannak-e ehhez a megfelelő ismeretei, tudja-e mit is jelent egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni.

Sajnos manapság a köztudatban még rengeteg téves információ kering az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatosan, amelyek olykor szélsőséges mintát sugallanak, akár az egészséget veszélyeztető egészségi állapotot eredményezhetnek. Dietetikai tanácsadás során felmérjük a páciens egészségi állapotát, táplálkozási anamnézist veszünk fel, amely alapján megismerjük a táplálkozási szokásait. Megpróbálunk egészen a születéstörténetig visszamenni, hiszen ma már tudjuk, hogy mennyire meghatározó a mikrobiom (emberi szervezetben élő mikrobák összessége) szempontjából az, hogy milyen módon született, milyen gyógyszeres kezeléseket kapott eddigi élete során, milyen meglévő betegségei vannak, milyen esetleges eltérések szerepelnek a laborjában. A mikrobiom egy máig kutatott terület, de az ismeretes, hogy alapvetően meghatározza az egészségi állapotunkat, azt, hogy a szervezetünk mennyire ellenálló, milyen krónikus betegségekre vagyunk hajlamosak. A táplálkozástudomány terápiás alkalmazása egyes betegségekben, egészségügyi állapotokban elengedhetetlen, vagy egyetlen módja a kezelésnek, gyógyulásnak.


Időpontfoglalás

Rendelőink

GOBUDA

Cím:
1034 Budapest, 
Bécsi út 154.
Nyitvatartás:

Hétfő: 13:00-20:00
Kedd: 13:00-20:00
Szerda: 13:00-20:00
Csütörtök: 13:00-20:00
Péntek: 13:00-20:00
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Pilisvörösvár

Cím:
2085 Pilisvörösvár, 
Árpád utca 21.
Nyitvatartás:

Hétfő: 16:00-20:00
Kedd: ZÁRVA
Szerda: ZÁRVA
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: 15:00-20:00
Szombat: 09:00-12:00
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Jászberény

Cím:
5100 Jászberény, 
Kossuth Lajos u. 5.
Nyitvatartás:

Hétfő: ZÁRVA
Kedd: ZÁRVA
Szerda: 14:00-18:00
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: ZÁRVA
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Biatorbágy

Cím:
2051 Biatorbágy,
Mester utca 2.
Nyitvatartás:

Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 15:00-20:00
Szerda: ZÁRVA
Csütörtök: ZÁRVA
Péntek: ZÁRVA
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA
IDŐPONTFOGLALÁS

Dietetikus ellátást keres?
Forduljon bizalommal hozzánk.

További hasznos tudnivalók a kezelésről

A várandósgondozás menete

A terhesség ideje alatt elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés mind az Ön, mind a születendő gyermeke állapotának szempontjából.

crossmenuchevron-right